проектиране и монтаж
Започването на нов бизнес или оптимизацията на съществуващия е сложен процес. Налага се да бъдат решени редица основни задачи, свързани с планиране на предстоящите промени, проектиране на наличните помещения и монтаж на професионално кухненско оборудване. Разбира се, въпросът с разполагаемите финансови средства също не е за подценяване. Лошо направената инвестиция ще ви виси на шията, и ще ви дави, докато не се отървете от нея.
Стъпка по стъпка
Нашият процес
Планиране
Проектиране
Предварителен
технологичен проект
Технически проект с
окончателни чертежи
Доставка на
оборудването
Монтаж
Пускане в
експлоатация
Първа стъпка
Планиране
Процесът започва от момента, в който решите да създадете собствен бизнес в ХоРеКа сектора. И тъй като етапът е жизнено важен за бъдещето на всяко заведение, искаме да ви споделим няколко съвета от дългогодишния ни опит. При започване на нов бизнес запомнете:
- Бъдете критични и аналитични към съветите и предложенията, които получавате!
- Потърсете доказани специалисти!
- Не слушайте сляпо партньора си, съседите или някой добронамерен лаик приятел.
- Не слушайте майстора строител на обекта.
- Не копирайте от неподходящи хора.
Нашите експерти са на Ваше разположение, за да Ви консултират за изготвяне на бизнес модели и проекти за хотели, заведения за обществено хранене, барове, сладкарски и други цехове, пекарни и други. Предлагаме пълна гама услуги в радлични направления:
Архитектура и строителство
Отопление, вентилация и климатизация
ВиК
Електроснабдяване
Газоснабдяване
Времето и средствата, вложени в проектиране, се връщат многократно с течение на времето, като:
- Спестени нерви и разходи за плащане на актове на инспектори и ревизори;
- Минимализиране на рискове от инфекции, зарази и натравяне на клиенти и персонал;
- Намалени първоначални разходи за оборудване;
- Намалени разходи за енергия за отопление, климатизация и вентилация;
- Спестени средства за заплати вследствие на оптимизацията на процесите и намаляване на необходимия персонал и най-вече в резултат на осигуряване възможност за производство на високо качествен продукт.
В крайна сметка резултатът е постигане на максимална, устойчива икономическа ефективност и възвращаемост на вложените средства, оптимални инвестиции, трайно присъствие на пазара, доволни и връщащи се клиенти и максимална печалба.
Втора стъпка
проектиране
За изготвянето на качествен проект са необходими висок професионализъм, много знания и опит в съответната област. Добре изготвеният технологичен проект трябва да осигурява възможност отделните операции да следват технологична последователност, движението на потоците да бъде по най-краткия път за персонала, така че да се осигуряват оптимални условия за работа с цел минимум загуба на време, поддържане на необходимата хигиена и производство на високо качествен продукт на оптимална цена.
Нашите проекти се изготвят от високо квалифицирани проектанти, архитекти, инженери и технолози в съответствие с действащите нормативни изисквания към ЗОХ, хигиенните норми и принципи съгласно HACCP, правилници и разпоредби, действащи в България и Европейския Съюз.
Оптимално оползотворяване на пространството в кухнята
Перфектна вентилация, климатизация и отопление, осигуряваща чистота на въздуха, подходяща работна температура в помещенията и комфортна работна атмосфера
Ниски разходи за ел. енергия и други ресурси
Оптимални технологични възможности, осигуряващи приготвянето на здравословни храни с високи вкусови качества и примамлив външен вид
Максимално ефективна работа с минимална загуба на технологично време, осигуряващи изпълнението на производствения цикъл с минимален брой на персонала
Отлична ергономичност осигуряваща удобна работа, достъпност, лесна поддръжка и почистване на оборудването
Осигуряване на максимална хигиена и лесно почистване и поддръжка на заведението
Оптимално оползотворяване на отпадъците и минимално замърсяване на околната среда
Свържете се с нас още днес, за да обсъдим Вашия проект!
На база на тези цели ще бъде изготвено задание за проектиране, което е основа за бъдещия проект.
Съдържание на проектите по части: Технология, ОВКИ, ВиК, ЕЛ
Обяснителна записка
Обяснителна записка е задължителна за проекти, които подлежат на съгласуване по ЗУТ. В нея се включват изчисления за избор на съоръжения, обосновка и др., съгласно действащите наредби и правилници в страната.
Чертежи
Включва чертежи на работните и спомагателни помещения с нанесено основно технологично оборудване по съответната част с неговите параметри и технически характеристики, както и съответните връзки между тях: тръби, въздуховоди, окабеляване с техните размери, схеми, технологични потоци и др.
Чертежите се изготвят в мащаб 1:20, 1:50 или 1:100 в зависимост от договорената фаза на проектиране.
Количествена сметка със спецификация на избраното технологично оборудване
На базата на тази количествена сметка и спецификациите се изготвя задание за проектиране на останалите специалности (АС, Ел., ВиК, ОВК и др.)
Етапи на проектиране
- Проучване нуждите на клиента и изготвяне на концепция по отделните части на проекта.
- Изготвяне съвместно с клиента на задание за проектиране.
- Предоставянето на конкретно задание за проектиране е основа за изготвяне на качествен проект! В практиката много често то се съставя съвместно от двете страни – Възложител и Проектант на база на уточнената концепция. Затова работим активно с нашите клиенти, преди да преминем към изпълнение на проекта.
- Получаване на архитектурна подложка или заснемане
- Преди започване на процеса на проектиране е необходимо да разполагаме архитектурен чертеж на обекта с разпределение и точни размери.
Заснеманe и изчертаване на архитектурна подложка за проектиране
В случай, че клиента не разполага с архитектурни подложки, следва да се извърши заснемане и изчертаване. Заснемането на помещенията се извършва в обхват достатъчен за изготвяне на проекта, вкл. точно разпределение на помещенията с размери, размери на огражденията – стени, прозорци, врати, прегради и др.
- Проучване нуждите на клиента и изготвяне на концепция по отделните части на проекта.
- Изготвяне съвместно с клиента на задание за проектиране.
- Предоставянето на конкретно задание за проектиране е основа за изготвяне на качествен проект! В практиката много често то се съставя съвместно от двете страни – Възложител и Проектант на база на уточнената концепция. Затова работим активно с нашите клиенти, преди да преминем към изпълнение на проекта.
- Получаване на архитектурна подложка или заснемане
- Преди започване на процеса на проектиране е необходимо да разполагаме архитектурен чертеж на обекта с разпределение и точни размери.
Трета стъпка
Изготвяне на предварителен
технологичен проект
Изготвя се предварителен чертеж на разпределението според предоставеното и утвърдено с подпис от Клиента задание за проектиране. При изготвянето на това разпределение се изготвят архитектурни чертежи, отразяващи отделните производствени зони и последователността на технологичните процеси, така че да няма пресичане на потоци с условно чисти и мръсни продукти и посуда. Вариантът се представя на Клиента и се обсъжда, след което се коригира до окончателното му одобрение.
Четвърта стъпка
Изготвяне на технически проект с окончателни
чертежи на работните и спомагателни помещения
Изготвяне на технически проект с окончателни чертежи на работните и спомагателни помещения с нанесено основно технологично оборудване на база одобрения от Клиента предварителен проект. Като се стремим да оптимизираме инвестициите и премахнем риска от покупката на неподходящи уреди, осигуряваме многократно по-ниски експлоатационни разходи за периода на експлоатация на съоръженията.
- Изготвяне на обяснителна записка с изчисления и обосновка за избор на съоръжения.
- Изготвяне на чертежи – схема на технологичните потоци
- Изготвяне на количествена сметка с подробна техническа спецификация на работните и спомагателни помещения и на технологичното оборудване.
- Изготвяне на ценова оферта
Пета стъпка
Доставка на
оборудването
Извършва се след одобрение на офертата от клиента. Екипът от технолози-проектанти на фирмата ще препоръча оборудване в съответствие със съвременните модерни технологии, които осигуряват максимално ефективен цикъл на производство на продукцията, запазване качеството на продуктите, намаляване на заетия в кухнята персонал, както и значителни икономии на общите разходи за ел. енергия, вода, мазнини и др.
Шеста стъпка
Монтаж и пускане в
експлоатация
Извършва се след одобрение на офертата от клиента. Екипът от технолози-проектанти на фирмата ще препоръча оборудване в съответствие със съвременните модерни технологии, които осигуряват максимално ефективен цикъл на производство на продукцията, запазване качеството на продуктите, намаляване на заетия в кухнята персонал, както и значителни икономии на общите разходи за ел. енергия, вода, мазнини и др.